alert logo Created with Sketch.

Nieuws

Afbeelding1
home Nieuws Veiligheid op de werkvloer?! Dat is meer dan de juiste, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)

Veiligheid op de werkvloer?! Dat is meer dan de juiste, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's)

Dwarrelen deze gedachten (te) vaak door jouw hoofd?

  • Wat steekt die persoon nu toch uit?!
  • Hoeveel keer ga ik nog moeten vragen om
    die veiligheidsbril te dragen?
  • Dat valharnas gebruiken, is dat nu zo moeilijk?
  • Een fietshelm opzetten, is dat nu zo verschrikkelijk?

Binnen veiligheid wordt zeer vaak teruggegrepen naar de gekende opleidingen: gebruik van PBM’s, VCA, VCA+, EHBO, brandopleidingen,…

We zien echter dat eenmalige opleidingen zoals een jaarlijkse EHBO bijscholing niet altijd volstaan om een breed gedragen veiligheidsbesef in de organisatie te laten doorsijpelen. Veel bedrijven ondervinden dan ook moeilijkheden om veilig werkgedrag binnen hun volledige organisatie te laten doorleven.

Hoe komt het dat sommige werknemers na tientallen opleidingen en verschillende waarschuwingen toch blijven werken zonder veiligheidsbril of valharnas? Waarom kiezen sommige medewerkers ervoor om bepaalde werken op een onveilige manier uit te voeren?

Hoe kunnen wij bij ALERT, organisaties hierbij begeleiden? Hoe kunnen we méér zijn voor organisaties dan die jaarlijkse EHBO bijscholing? Welke tools kunnen bedrijven inzetten om aan dit veiligheidsgedrag te werken? Hoe kunnen bedrijven al hun medewerkers stimuleren in het veilig werken én denken?

Brain Based Safety (BBS) is een methodiek die onderzoek doet naar de oorzaken van onveilig gedrag op de werkvloer. Uit statistieken blijkt namelijk dat 60% van de arbeidsongevallen te wijten zijn aan menselijk gedrag. Het is dus belangrijk dat bedrijven inzetten op dit gedrag als ze het aantal arbeidsongevallen naar beneden willen krijgen.

Binnen BBS worden zeven redenen aangehaald waarom iemand ervoor kiest op een onveilige manier te werken. We bespreken er enkele:

  • Inspanningen beperken
Noem het gerust “luiheid”. Elke mens heeft een ingebouwd efficiëntiesysteem. Alles wat we doen, doen we liefst zo gemakkelijk, snel en eenvoudig mogelijk. Veiligheid betekent vaak extra werk en dit vinden we vaak te omslachtig. Hierdoor kiezen we (on)bewust voor de onveilige manier.

Bv: Je moet thuis een lamp vervangen. Eigenlijk zou je naar de garage of het tuinhuis moeten om de ladder te halen, zodat je veilig de lamp kan vervangen. Je merkt echter op dat je ook prima aan de lamp kan door op de keukenstoel te gaan staan & voilà de keuze is snel gemaakt. Keukenstoel it is, laat die ladder maar stof vangen in het tuinhuis.

  • Voorbeeldgedrag leider
Elke groep heeft een leider. De leider in de groep zal altijd gevolgd worden, ook dit is ons natuurlijk instinct.


Bv: een projectleider draagt op de werf nooit zijn veiligheidshelm. Vele arbeiders volgen en zullen ook nooit of minder vaak een veiligheidshelm dragen.

  • Geen risicobesef
Alvorens we veilig kunnen werken moeten we beseffen welke risico’s bepaalde werken inhouden. Soms beseffen we de gevaren (nog) niet, omdat er nog nooit iets is fout liep. We kiezen er dan vaak onbewust voor om iets onveilig te doen omdat we ons niet bewust zijn van de mogelijke gevaren.
Bv: de keuze om zonder fietshelm op je fiets te kruipen is gemakkelijker als je nog nooit een ongeval met je fiets hebt gehad.

  • Mate van paraatheid
Te hoge mate van paraatheid (bv. stress, werkdruk, overspanning) zorgen ervoor dat we ons te gejaagd voelen. Door deze gejaagdheid kiezen we ervoor om onveilig te werken. Het omgekeerde bestaat ook, een te lage mate van paraatheid (bv. vermoeidheid).


Bv: als je erg moe bent of slecht geslapen hebt, is het risico op ongevallen groter. Langs de andere kant gebeuren ook veel ongevallen als je te overspannen bent en snel snel iets wil doen.

Benieuwd naar de overige? Nieuwsgierig hoe we hiermee aan de slag kunnen gaan binnen jouw bedrijf? Wij kunnen jou alvast een eind op weg zetten! Contacteer ons gerust voor meer informatie (contact@alert-opleidingen.be)

Of wil je graag zelf aan de slag gaan met de veiligheid binnen jouw bedrijf? Al nagedacht over de opleiding tot preventieadviseur? Lees hier meer over deze opleiding die bij ons door gaat.