alert logo Created with Sketch.

Nieuws

Mannetjes huisstijl Risk Reward Preventieadviseur
home Nieuws Opleiding tot preventieadviseur niveau 3

Opleiding tot preventieadviseur niveau 3

Een preventieadviseur, moet dat nu écht?

Doorheen de jaren kregen we als opleidingscentrum vaak deze vraag van organisaties: “Moeten wij de opleiding tot preventieadviseur niveau 3 volgen?”

Deze vraag vertrekt vanuit een dwingend gegeven. Het woord moeten zorgt ervoor dat er gekeken wordt naar veiligheid vanuit een wettelijk kader en niet vanuit een vanzelfsprekend iets.

Een organisatie die investeert in menselijk kapitaal zou ook moeten (😉) stilstaan bij de vraag: “Hoe kunnen we de medewerkers zo goed mogelijk helpen in hun persoonlijke ontwikkeling én hoe kunnen we hen hierin ondersteunen?”. Deze vraag sluit aan bij de zeven welzijnsdomeinen die mee de basis vormen van een gedegen welzijnsbeleid. Samen met, voor en door medewerkers kan je dit beleid duurzaam uitbouwen.

Wat moeten wij, als organisatie, allemaal doen vanuit de wetgeving? Je kan die vraag ook anders stellen: “Hoe kan je als organisatie ervoor zorgen dat er een veilige werkomgeving kan worden gecreëerd én hoe zet je de wetgeving hiervoor in?”.

Het stellen van deze vraag én het uitlokken van deze vraag bij eigen medewerkers, draagt erbij toe dat dat het gevoel verandert. Het gevoel van ‘het-is-van-moeten-dat-we-veilig-werken’ maakt plaats voor ‘als we veilig werken dan komt ons allemaal ten goede en het is dus logisch’.

Om te antwoorden op de vraag: Een preventieadviseur, moet dat nu echt?

De opleiding preventieadviseur niveau 3 is niet verplicht, maar geeft wel de garantie dat je als preventieadviseur alle basiskennis beheerst die nodig is om te komen tot een goed preventiebeleid.

In plaats van verplichten, dagen we liever je denken uit!

Onze uitdaging voor jou:

  • Noteer voor jouw organisatie wat de voor- en nadelen kunnen zijn bij het volgen van de opleiding tot preventieadviseur
  • Stel de vraag: waarom zou je als organisatie iemand deze vorming laten volgen?

En natuurlijk ook nog deze tip: Zorg ervoor dat de medewerker zelf de vraag stelt om een opleiding te kunnen volgen, dit sluit aan bij een persoonlijke ontwikkeling én zorgt voor een grotere motivatie om de opleiding te volgen.

Ben je wat zoekende? Kan je moeilijk een beeld vormen van wat de opleiding tot preventieadviseur inhoudt? Wil je weten hoe wij aan de slag gaan? Stuur ons gerust een mailtje naar contact@alert-opleidingen.be , wij helpen jou graag verder en bezorgen jou een leidraad met enkele vragen die kunnen helpen om aan de slag te gaan.

Je weet dat je preventieadviseur bent als… Je familieleden een gesprek beginnen met “Ik weet dat het eigenlijk volgens de regels niet mag, maar…” (Quote van Prebes)