alert logo Created with Sketch.

Nieuws

Mentor opleiding
home Nieuws Een mentoropleiding bij Alert

Een mentoropleiding bij Alert

Wist je dat...

het leren van collega’s op de werkvloer de beste vorm van leren is?

Je onthoudt tot 95% hiervan, wat een stuk meer is dan bijvoorbeeld klassikaal leren, e-learning, het zelf lezen van documentatie of in overleg gaan.

Wist je dat …

mentoren of trainers op de werkvloer een voorbeeldrol hebben die even zwaar doorweegt als de verantwoordelijkheid van pakweg HR of het management?

Leren en groei staan centraal tijdens een dagje mentor bij Alert Opleidingen.

Het leren van elkaar primeert hier, alsook het aanscherpen van de competenties om nieuwe medewerkers in de eigen organisatie goed te begeleiden.

De structuur is opgebouwd rond de why, de what en de how:

  • Waarom is het belangrijk om een goede mentor te worden? What’s in it for me en wat zijn de voordelen voor andere partijen? Alles start met het duiden van het belang en het motiveren van de mentor zelf!
  • Wat zijn de basisvoorwaarden voor goed mentorschap? Dan hebben we het niet alleen over het aanleren van technische vaardigheden, maar des te meer over het geven van een warm welkom, het zich veilig voelen om vragen te stellen, zich gelijkwaardig te voelen en elkaar op een constructieve manier kunnen aanspreken...
  • Hoe word je een goede mentor? Hoe krijg je nieuwe medewerkers zover dat ze meedenken, bijdragen aan het team en vooral bij jullie willen blijven werken?

Geen docent hier die vooraan blijft staan en een presentatie vol theorie afdreunt.

Wie als cursist dacht hier een dagje “op het gemak” door te brengen, is eraan voor de moeite. We betrekken iedereen in de groepsgesprekken en oefenen, oefenen, oefenen.

We gaan in op praktijksituaties, liefst vanuit eigen ervaring en leren dat iedereen een ander referentiekader en leerstijl heeft.

We zoomen in op de kracht van verbindend communiceren en halen tips uit de goede manier van feedback geven aan elkaar.

Steeds met het gemeenschappelijk doel voor ogen: medewerkers die met goesting komen werken, een goede teamsfeer, kwaliteitsvol werk afleveren en uiteindelijk betere prestaties en verhoogde retentie.

Dit alles overgoten met wat humor en de gelegenheid om ook wat te netwerken tijdens pauzes... zorgt voor een geslaagd en gesmaakt concept!

We geven alvast enkele tips mee voor goed mentorschap:

  • Doseer de informatie die je meegeeft en focus op wat voor die persoon op dat moment belangrijk is.
  • Hoe was het voor jou om ooit als nieuweling te starten? Stel je in de plaats en hou in gedachten: wat voor jou evident is, is het daarom niet voor iemand anders…
  • Een nieuwe medewerker durft vaak niet veel vragen te stellen. Ga daarom zelf in gesprek en nodig hem/haar uit om uitleg te vragen, betrek hem/haar bij teammomenten enz.
  • Wacht niet te lang met het geven van feedback: op die manier ontvangt de nieuwe medewerker broodnodige waardering én leert hij of zij het snelst!

Interesse?

Bekijk hier onze mentoropleiding