Wat zegt de nieuwe wetgeving?

  • Naast een reactieve risicoanalyse ergonomie op bestaande werkposten dient men ook preventief rekening te houden met ergonomie.

= Bij ieder nieuw ontwerp/ nieuwe werkpost moet een risicoanalyse ergonomie gebeuren.


De Ergoscan

Wat is het? Waarom een ergoscan afnemen?

Het belang van ergonomie (en sedentair gedag doorbreken) hoeven we de dag van vandaag alvast niet meer uit te leggen.*


Echter…

Hoe gemotiveerd zijn jouw medewerkers om ergonomisch te werken?
Welke hindernissen/ barrières hinderen het ergonomische gedrag?

Dit alles kunnen wij in beeld brengen a.d.h.v. onze ergo-scan.
Volgende hoofdthema's komen aan bod in de scan: fysiek welzijn, levensstijl, werkplek, langdurig zitten en schermgebruik en ergonomisch aan de slag.

Dankzij de scan kunnen we op een snelle en efficiënte manier de noden en prioriteiten bepalen binnen organisaties op vlak van ergonomie, deze worden gebundeld in een adviesrapport. Het is eveneens een mogelijkheid om een mooi vervolgtraject op te starten om de ergonomie een boost te geven.

Wat is het doelpubliek?

De doelgroep is bedienden, zowel hybride werken, telewerken, als enkel op kantoor werken. De scan is volledig op maat van de klant.

Waar en hoe vindt de scan plaats?

Dit is een digitale (anonieme) scan bestaande uit een 50-tal vragen en neemt een 15-tal minuten in beslag. In samenspraak kan er ook een papieren versie opgemaakt worden van deze scan.

Wat is de einddoelstelling van de ergo-scan?

De organisatie ziet het belang in van duurzaam inzetten op ergonomisch werken en weet waar de prioritaire noden liggen.

Het kan de mogelijkheid bieden voor een mooi vervolgtraject op te starten om de ergonomie een boost te geven. In 2023 gingen wij bij de Gemeente Denderleeuw aan de slag op individueel- team- & organisatieniveau. Het werd gelinkt aan een praktijkgerichte opleiding ergonomie op kantoor. Hierbij gaan we letterlijk aan de slag met de beeldschermen, bureaustoelen, bureaus, toetsenborden en nog zoveel meer. We richten ons daarnaast ook op het doorbreken van het sedentair gedrag. Een uitdaging als je het ons vraagt!

* In kleine lettertjes vermelden we het toch graag nog eens.

Het regelmatig rechtstaan versnelt niet alleen de vetverbranding, maar beschermt je lichaam ook tegen hart-en vaatziekten, type 2-diabetes en rugpijn (de welvaartsziektes). Gezond en sterk blijven start dus op de werkvloer. Ook bewezen dat fitte en gezonde mensen minder snel zullen afvallen op de werkvloer. Door het schenken van aandacht aan ergonomie ervaren de werknemers meer jobtevredenheid, meer motivatie en betere concentratie waardoor de productiviteit zich verhoogt. Enkel en alleen maar positieve resultaten klinkt het.

Voor meer info neem vrijblijvend contact op met ann-sophie@alert-opleidingen.be