Nieuws
Creatief en innovatief aan de slag met huishoudhulpen
Het Zorgbedrijf Antwerpen stelde ons de vraag om een opleiding ergonomie volledig op maat te ontwikkelen voor hun huishoudhulpen (alsook voor zorgkundigen). De insteek van de sessie was om zo weinig mogelijk theorie mee te geven, maar echt alles in de praktijk te gaan oefenen. Na een digitaal overlegmoment met het Zorgbedrijf Antwerpen (samen met hun ergonoom) waarbij de meest uitgevoerde taken alsook de meest risicovolle houdingen en handelingen werden besproken, ging wij aan de slag.
In het verleden hebben we reeds sessies op maat gemaakt voor hen, deze keer wilden we een level hoger gaan. We zouden gaan voor ‘the next level van ergonomie in de thuiszorg’, en in dit geval werd het ‘de slimste stiller ter wereld/ in de organisatie’. Het niveau waarop we te werk gingen, bleef natuurlijk hetzelfde. We starten met het opmaken van een WITI (weten, inzien, toepassen en integreren). Om te slagen in de volledige WITI (zeker in het integreren) zou de sessie kunnen/ moeten overgaan naar een lopend traject (dit over enkele maanden). De mogelijkheid om over te gaan naar een traject ergonomie in de thuiszorg is aanwezig.
Onze doelstellingen voor deze sessie waren:
- De huishoudhulpen zelf laten nadenken en inzien wat de oorzaken zijn van hun fysieke klachten
- De cursisten denken na waarom het belangrijk is om preventief ergonomisch te gaan werken.
- De cursisten komen zelf tot het besef dat ergonomie kan toegepast worden in zowel hun dagdagelijkse job als in het dagelijkse leven, zonder dat er grote aanpassingen kunnen/ moeten gebeuren
- Prior: het ergonomisch toepassen van huishoudelijke taken
Het toepassen, het oefenen van de huishoudelijke taken, en deze uitvoeren op een ergonomische manier, daar zou de nadruk op gelegd worden tijdens deze sessie. Het grote voordeel, de grote sterkte van het Zorgbedrijf Antwerpen is dat zij beschikken over een modelflat die volledig ter beschikking staat voor hun personeel, voor sessies/ opleidingen. In de modelflat is alles aanwezig om de huishoudelijke taken effectief te gaan oefenen/ uitvoeren. Om een beeld te schetsen: er is een keuken met toebehoren, een woonkamer, een badkamer, slaapkamer, alsook alles van materiaal om te poetsen en de was te doen.
De vraag was hoe gaan we zo praktijkgericht mogelijk te werk gaan, met zo weinig mogelijk theorie, met zoveel mogelijk inbreng van de cursisten, en hierbij toch onze doelstellingen bereiken. Daarin zijn we geslaagd door gebruik te maken van het concept van de ‘slimste mens ter wereld’. Zo goed als alle inhoud komt vanuit de deelnemers, hier vanuit de cursisten, met de nodige aanvullingen van de docent.
Om de competitie aan te wakkeren delen we de groep in meerdere subgroepen. Tijdens de eerste ronde: de open deur ronde is het de bedoeling dat ze volledig freewheelen over enkele relevante ergonomische thema’s. Hoe meer goeie antwoorden, hoe meer seconden dat erbij komen op de teller. De 3-6-9 ronde bestaat uit 15 ergonomische stellingen/ pittige nadenkertjes, de groep die aan het woord is, en het juist heeft, kan hier voluit voor heel veel extra seconden gaan. In de 3de ronde, de actieronde gaan we aan de slag! We oefenen de gewichtheffers -en de golferstechniek, handelingen die we toepassen in het dagelijkse leven om zware en niet zware voorwerpen op te tillen.
En dan is het aan de cursisten! Per groep krijgen ze enkele huishoudelijke taken, hierover gaan ze gaan nadenken (bv. hoe hoog plaats je de strijkplank, wat met dieper stofzuigen, hoe ondersteun je de klant, enz. …). Na de voorbereidingstijd, gingen we hier mee aan de slag in de modelflat. De huishoudhulpen voerden alle taken op de meest ergonomische manier uit en deelden tips en adviezen met elkaar uit. Een heel leerrijke ronde, alsook voor de docent! De ronde die erop volgt is de fotoronde (ingelijst), iedere groep krijgt meerdere vragen, de vraag is telkens of de persoon op de foto de huishoudelijke taak op een ergonomische manier uitvoert. Deze voorlaatste ronde verliep heel vlot, de sessie wierp reeds zijn/ haar vruchten af.
In de finale moesten de 2 winnende groepen het tegen elkaar opnemen. Ze schreven voor elkaar enkele pittige taken/ handelingen uit om te gaan uitvoeren in de modelflat. De niet winnende groep speelde de strenge maar rechtvaardige jury! Zo moesten ze een klant helpen opstaan die op de grond gevallen was, met een rolstoel op straat rijden, het bed opmaken enz. De eindstand was heel nipt, uiteindelijk was dit niet het einddoel van deze opleiding. De inleving, het nadenken, het stilstaan, het geven van de tips en adviezen aan elkaar, de steun die ze elkaar onderling gaven en het enthousiasme tijdens de volledige sessie zorgden ervoor dat het een meer dan geslaagde opleiding was! En als kers op de taart sloten we af met een ‘cooldown’. Even stilstaan bij enkele spierversterkende oefeningen die ze tijdens hun werk kunnen uitvoeren. Want het versterken van je spieren verbetert je lichaamshouding en vermindert de kans op fysieke klachten.
Na afloop van de opleiding volgt er steeds een evaluatiemoment, een bespreking. Hierbij werd het gevoel van de docent ook bevestigd. De sessie had heel wat teweeg gebracht bij hen, zonder kleine veranderingen te moeten doen (want vaak beschikken ze bij een klant niet over het ideale materiaal) kunnen ze toch ergonomisch proberen aan de slag te gaan gaven ze zelf mee. Het overgrote praktijkgerichte deel tijdens de sessie was een absolute meerwaarde. Een geslaagde sessie voor zowel de cursisten als de docent.
Deze opleiding is volledig op maat gemaakt van het Zorgbedrijf Antwerpen, maar kan zeker doorgetrokken worden naar andere organisaties, dit met de nodige aanpassingen. Indien jullie als bedrijf, in eender welke sector op een zelfde creatieve en praktijkgerichte manier aan de slag willen gaan in jullie organisatie, dan stemmen wij heel graag met jullie af. Het is voor ons belangrijk om te weten te komen wat jullie verwachtingen en risico’s zijn op vlak van ergonomie.