alert logo Created with Sketch.

Nieuws

Binnen de lijnen
home Nieuws Verander wat je niet kan accepteren, accepteer wat je niet kan veranderen

Verander wat je niet kan accepteren, accepteer wat je niet kan veranderen

Ben jij akkoord met bovenstaande stelling? Stephen Covey alvast wel: grondlegger en bedenker van de theorie over de cirkel van invloed. De cirkel beschrijft hoe je, door proactief te handelen, jouw invloed kan vergroten. De cirkel van Covey bestaat uit invloed en betrokkenheid.

In de cirkel van betrokkenheid zitten alle zaken waar je geen directe invloed op hebt. Momenteel is de ‘Blijf in uw kot’-periode daar helaas een mooi voorbeeld van. We zijn allemaal betrokken in dezelfde situatie. Zelf kunnen we geen invloed uitoefenen op het opheffen van de lockdown. We moeten het ondergaan, want de overheid beslist hier namelijk over. Echter, de cirkel van invloed bestaat gelukkig ook nog! In deze cirkel zitten daarentegen alle zaken waar je wèl invloed op hebt. Alles wat rechtstreeks betrekking heeft op jezelf, waar je bij betrokken bent en waar je zelf invloed op hebt, dat is de cirkel van invloed. Des te groter jouw cirkel van invloed is, des te beter, want zo kun jij je leven meer sturing geven hoe jij het wilt!

Focus in deze tijd dus liever op zaken waarop je wèl impact hebt.

Ondanks de lockdownperiode, zijn er toch tal van mogelijkheden waarop we invloed kunnen hebben. Ook in het omgaan met de lockdown op zich. Denk maar aan:

  • Creëren van een rustige werkplek
  • Opmaken planning: werkplanning, weekmenu planning,…
  • Zich aan de social distancing houden
  • Minder tijd spenderen op sociale media/smartphone
  • Afspraken maken met de kinderen omtrent speel- en schooltijd

Daag jezelf uit om jouw cirkel van invloed (nog) groter te maken. Maak een lijstje met allerhande zaken waarop je direct invloed hebt. Pik er eentje uit om mee aan de slag te gaan. Denk na wat nodig is om dit item uit je lijstje aan te pakken en wie jou hierbij eventueel kan helpen. Plan daarna effectief (een) actie(s) in.