alert logo Created with Sketch.

Nieuws

Vergadering rond tafel
home Nieuws Veiligheidstraject bij Hydro Precision Tubing

Veiligheidstraject bij Hydro Precision Tubing

Binnen deze case lichten we toe hoe we samen met Hydro Precision Tubing Lichtervelde aan de slag gingen met als inzet het verhogen van de veiligheidscultuur.

De vraag van de klant

De interne preventiedienst van Hydro Lichtervelde wil constant investeren in het (nog) verhogen en optimaliseren van het veiligheidsniveau op de werkvloer.
Met dit traject wilde men focussen op het engagement van de leidinggevenden. De bedoeling van dit proces is om de leidinggevenden nog meer als verlengstuk en partner van de interne preventiedienst te laten samenwerken.

Het ontwikkelde traject

In samenspraak met de werkgever en de interne dienst ontwikkelden we een traject gestoeld op de cursus preventieadviseur niveau 3. Uniek aan dit traject is dat alle thema's meteen werden toegespitst op de site van Hydro zelf, een serieus klusje, maar wel één met een meerwaarde. Eenmaal de onderbouw gemaakt was, werd het traject (met een uiteindelijke looptijd van negen maanden) verder ontwikkeld. Waar aanvankelijk de nadruk lag op het sensibiliseren en motiveren van de leidinggevenden, evolueerden we naar het aanreiken van kennis en tools om zo de transfer te kunnen maken naar de werkvloer.

Resultaat

Het resultaat werd formeel bezegeld met een eindexamen: theoretisch en praktisch. Tijdens het voorstellen van het praktische luik (een eindwerk toegespitst op het werk van de leidinggevenden), kregen we hele mooie en waardevolle risicoanalyses, preventiemaatregelen en adviezen... te zien. Eindwerken die regelrecht hun weg vonden naar het globaal- en jaaractieplan. Achteraf gezien was één van de mooiste resultaten dat een aantal cursisten, die weerstand vertoonden bij het begin van het traject (het was dan ook wel een serieuze inspanning), overstag gingen en vandaag hun rol anders invullen. De rol van een leidinggevende op vlak van veiligheid en welzijn is écht niet te onderschatten!