alert logo Created with Sketch.

Nieuws

Animatie veiligheid
home Nieuws Het nut van een veiligheidsdag

Het nut van een veiligheidsdag

Een veiligheidsdag…één dag op het jaar waarbij werknemers (en eventueel leidinggevenden) overrompeld worden met opleidingen. Wat is daar in godsnaam nuttig aan?
Een opmerking die wel eens in de mond genomen wordt…

Het antwoord is eenvoudig, een veiligheidsdag omschreven zoals hierboven zal inderdaad weinig nut kennen. Een veiligheidsdag die kadert binnen een groter geheel (jaaractieplan) kan volgens ons echter een heel grote meerwaarde bieden voor een bedrijf of organisatie.

U kent het wel: een nieuw jaar, een frisse start en liefst ook opgeladen batterijen. Zowel privé als in de bedrijvenwereld komen er automatisch goede intenties naar voren. Werk maken van een veilig kalenderjaar hoort daar onlosmakelijk bij.
Om de goede intenties vanuit het kader door te laten sijpelen naar de werknemers, lijkt een veiligheidsdag ons de ideale formule.

Als we bij Alert! de voorbije twee weken overschouwen en de veiligheidsdagen bekijken die we (mee) verzorgden, dan zijn we honderd procent overtuigd van het effect ervan.
Waarom?

Een leuke sfeer

Een veiligheidsdag is een dag waar werknemers niet alleen opgeleid of begeleid worden, maar ook verwend worden. Een hapje en drankje en een briefing over hoe de stand van zaken in het bedrijf is, dat wordt nu eenmaal geapprecieerd door de mensen.

Het past binnen een cultuur

Als je als organisatie doorheen het jaar niet investeert in het welzijn van de werknemers, dan zal een veiligheidsdag geen resultaat opleveren. Weten de werknemers dat er geïnvesteerd wordt in hun veiligheid (ook al lukt niet altijd alles perfect), dan kan zo’n dag het effect hebben van een teambuilding op grote schaal.

Een passende en aantrekkelijke inhoud
Als je voldoet aan de vorige twee criteria en men vervolgens zorgt dat de aangeleverde inhoud ook matcht met wat leeft bij de werknemers, dan mag u een hele grote openheid verwachten. Tijdens de voorbije veiligheidsdagen merkten wij haast nooit weerstand op.

Zorg voor variatie
Nog een kleine tip: combineer opleidingen die enerzijds werkgerelateerd zijn, maar steek er ook iets ‘luchtigs’ in: tips rond een goede lunch, core-stability, stress de baas…
Het zorgt voor een leuke variatie en motivatie.